Aktuellt

2021-10-01

En frisk fläkt i redovisningsvärlden.

Alexandra Vikberg upplever sig vara en banbrytare. Hon blev vd för Best Accounting Ab Oy och förman för 20 anställda som väldigt ung – under en tid då hon verkligen stack ut bland ledarna inom den mansdominerande branschen. Å andra sidan vågade hon som ung ställa fråga efter fråga. Det samma rekommenderar hon till sina nya kunder:

”Fråga först, gör sedan!” är Alexandras rekommendation till kunden som nyss har påbörjat verksamheten och startat sitt företag. Det finns inte en enda onödig eller dum fråga.

Alexandra är hemma från Närpes och studerade på Hanken i Vasa, där hon jobbade under några års tid. Sambon Jonas och ett attraktivt arbetserbjudande från Norlic fick henne att flytta tillbaka till Närpes.

”Hur ett företag klarar sig i rena siffror är väldigt intressant. Siffrorna ger en rättvis bild av företagets verksamhet”, säger Alexandra. Hon är passionerad då det gäller digitalisering och digitala arbetssätt, och anser att de erbjuder enorma möjligheter.

Ett ansvarsfullt arbete kräver också att man håller sin egen kompetens uppdaterad och aktuell. ”Norlic utgör ett värdefullt nätverk, där jag alltid hittar stöd i mitt eget arbete. Då Best Accounting nu går ihop med Norlic, blir jag Sydösterbottens regionchef.

Under studietiden tillbringade Alexandra en sex månaders obligatorisk praktik i Taipei. Hon håller fortfarande kontakten med sina kollegor inom samma bransch runtom i världen, som studerade tillsammans med henne där. Också det här nätverket är värdefullt för henne.

”Mitt arbete är människonära och varierande. Stora företag behöver andra slags tjänster än till exempel egenföretagare. För större företag gör vi analyser och budgetar, och på sätt och vis fungerar vi som bollplank för företagen. Små företag uppskattar däremot till exempel att vi hjälper dem med sådant som gäller privatbeskattningen. På vårt område verkar många företagare med utländsk härkomst och det är fint att kunna stöda dem och ge dem en likvärdig möjlighet till företagsamhet”, konstaterar Alexandra.

På fritiden befinner sig Alexandra på gymmet flera gånger i veckan. På torsdagar sätter hon på sig löpskorna och ger sig ut på en löprunda tillsammans med en grupp andra. Hon åker också i slalombackarna i Åre, då det går relativt snabbt att resa dit från Närpes jämfört med de inhemska slalomorterna i norra Finland. Som ung var valthorn och Närpes Skolmusikkår ett av Alexandras intressen.

Till Alexandras och sambons familj hör också ett husdjur, en 13 kilos lagotto, också känd som tryffelhund. Från början fanns det tre krav gällande hunden: den får inte fälla hår, måste tycka om att röra på sig och samtidigt vara en familjehund. För Alexandra är agility-träningar med hunden ett lysande sätt att släppa tankarna på jobbet.