Ajankohtaista

2022-01-17

Millaista on työ tämän päivän tilitoimistossa?

Alexandra Vikberg kumoaa heti yleiset ennakkokäsitykset. Työ ei ole paperien ja numeroiden pyörittelyä eikä myöskään päivästä toiseen toistuvia samanlaisia rutiineja.

Alexandra on kauppatieteiden maisteri Vaasan Hankenilta ja aloitti Norlicin Närpiön toimiston toimitusjohtajana vuonna 2018. Haaste oli houkutteleva 26-vuotiaalle, työpaikka kotipaikkakunnalla ja opinnot sopivat täydellisesti avoinna olevaan tehtävään.

Ensimmäisessä valmistumisen jälkeisessä työpaikassa Alexandra otti muun työn ohella vastuun kirjanpidosta. Hän vastasi lisäksi taloushallinnon digitalisointiprojektista oman työnsä ohella, ja toimistosta tehtiin täysin paperiton.

Alexandra suhtautuu intohimoisesti digitalisointiin ja digitaalisiin työskentelytapoihin ja katsoo niiden tarjoavan valtavia mahdollisuuksia. Hän näkee, että ala siirtyy kohti yhä vahvempaa digitalisaatiota, myös viranomaisten asettamien digitaalisuuden vaatimusten myötä.

”Luvut eivät valehtele. Meidän työmme perustuu tosiasioihin. Se, miten yritys menestyy lukuina, on todella kiinnostavaa.”; Alexandra toteaa.

Työ tilitoimistossa on ihmisläheistä. Voi iloita asiakkaiden rinnalla heidän menestyksestään, mutta myös kertoa asiakkaalle rehellisesti, mitä luvut kertovat kehitystarpeista. Varaston arvoa voi olla syytä tarkastella tai kiinnittää huomiota palkkakustannuksiin.

”Yksikään työpäivä ei ole samanlainen. Teemme yhteistyötä erilaisten yritysmuotojen kanssa. Osa yrityksistä vannoo perinteisen paperikonttorin nimiin, kun taas toiset ovat kiinnostuneita digitalisoimaan koko toiminnan”, Alexandra kertoo.

Hän jatkaa: ”Juuri liiketoimintansa aloittanut nuori asiakas keskittyy mieluiten siihen mitä hän itse osaa. Autamme häntä yritysverotukseen liittyvissä asioissa, toimimme neuvonantajana ja sparraajana. Toinen asiakas voi olla harjoittanut yritystoimintaa jo 50 vuotta. Tapaamme erilaisia ihmisiä ja jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen. Teemme yhteistyötä suomen- ja ruotsinkielisten yritysten kanssa, mutta tapaamme myös ihmisiä monista eri taustoista ja kulttuureista”, hän lisää.

Isossa organisaatiossa voi aloittaa esimerkiksi kirjanpitäjänä, mutta jos työ ei jostain syystä tunnukaan omalta, ei tarvitse vaihtaa työnantajaa. Rantalainen Pohjanmaan kaltainen konserni tarjoaa paljon erilaisia työtehtäviä ja hyviä etenemismahdollisuuksia. Työyhteisössä kunnioitamme toisiamme ja kollegoilta saa aina tukea ja apua.

Ala on myös vakaa ja työpaikka turvattu, koska asiakasyritysten on hoidettava lakisääteiset velvoitteensa – juuri ne tehtävät, jotka ovat tilitoimistojen ydinosaamista.