Ajankohtaista

2020-12-15

Toimitusjohtajan terveiset

Pidä etäisyyttä, mutta älä kadota yhteyttä!
Vuosi 2020 lähestyy (vihdoinkin) loppuaan ja se on luultavasti kummallisin ja yllättävin elinaikanani kokemani vuosi. Se alkoi duurissa ja myötätuulessa, mutta sävel vaihtui pian mollivoittoiseksi Covid-19 -pandemian etenemisen myötä. Kesällä sävelet olivat jälleen positiivisempia ja ilmassa oli jo toivoa, mutta syksyn aikana pandemian toinen aalto on ohjannut arkeamme, ja yhteiskunnassa on ollut suurta epävarmuutta ja pelkoa. Tämä on vaikuttanut suuresti yritysten ja yksityishenkilöiden päätöksiin ja toimintaan ja siten myös kaikkien talouteen. Kaikki viittaa siihen, että ainakin vuoden 2021 ensimmäinen puolisko jatkuu samaa rataa.

Koska kukaan ei pysty ennustamaan tulevaa, ajattelin sen sijaan pohtia sitä, mitä me olemme mahdollisesti oppineet pandemian aikana ja miten se on tähän saakka vaikuttanut meihin.

Matkustus on mukavaa, mutta ei niin välttämätöntä kuin olemme luulleet. Kukapa ei kaipaisi hauskoja etelänmatkoja, harjoittelumatkoja ja lyhyempiä viikonloppureissuja hyvässä seurassa? Kuka kaipaa lentämistä, junassa istumista ja ajamista usein turhiin ja joskus tuottamattomiin työkokouksiin? Liiketoiminnan harjoittamiseksi riittää huomattavasti vähäisempi matkustaminen kuin olemme luulleet, mutta matkustaminen ja asioiden kokeminen yksityiselämässä on meille useimmille ehkä vieläkin tärkeämpää kuin ajattelimme.

Oikeilla perusteilla (esim. pandemia) on suhteellisen helppo muuttaa tapojaan. Olemme osoittaneet tänä vuonna suurta joustavuutta. Olemme työskennelleet ja opiskelleet etänä, aloittaneet uusia harrastuksia ja luopuneet meille aiemmin tärkeistä asioista. Nämä muutokset ovat ennen vaikuttaneet mahdottomilta toteuttaa, mutta yhtäkkiä ne vain tapahtuvat. Uskon, että tämä on tärkeä oppi tulevaisuuteen ja meidän on oltava varovaisia, kun sanomme, että jotkut asiat ovat mahdottomia ja jätämme siksi kokeilematta. Meidän on opittava löytämään vielä paremmin sama ”can do” -asenne myös ilman poikkeustilaa.

Ihmisten väliset kontaktit ja kohtaamiset ovat tärkeitä ja pysyvät sellaisina yksityis- ja liike-elämässä. Me olemme sosiaalisia olentoja, jotka tarvitsevat kontakteja ja yhdessäoloa toisten ihmisten kanssa. Digitalisointi ja automatisointi ovat tosiasioita, mutta ne eivät korvaa ihmisten välisiä kohtaamisia. Yhä useampi kokous pidetään puhelimitse, sähköpostilla, chatissa tai videoneuvotteluina, ja pienempi osa kasvotusten paikan päällä. Työskentelemme yhä enemmän etänä, mutta fyysiset toimistot tulevat säilymään, mutta niiden luonne varmasti muuttuu ja ne näyttävät erilaisille kuin nyt. Tämä meidän kaikkien liiketoimintaa harjoittavien on otettava huomioon ja hyväksyttävä, niin asiakkaiden kuin henkilökunnan suhteen.

Norlic haluaa kiittää kaikkia asiakkaita, työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita hyvästä yhteistyöstä vaikean vuoden aikana. Katsomme positiivisesti mutta realistisesti tulevaisuuteen ja jatkamme yhteydenpitoa teihin kaikissa nykyisissä ja tulevissa kanavissa.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta vuotta!

Cedric Frostdahl

toimitusjohtaja